A hatásos pumpakezelés egyik fontos feltétele a megfelelő időben és módon végzett kanülcsere

Dr. Niederland Tamás
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Gyermekdiabetológia Gondozó
Győr

A kétnaponta végzett kanülcsere fontossága

„Az inzulinpumpa kezelés sikerességének alapfeltétele a 2, maximum 3 naponta - megfelelő módon - végzett kanülcsere!” Ez a mondat minden oktatáson, gondozáson elhangzik, mégsem rögzül, mégsem tudatosul sokakban. Miért mondjuk, miért kérjük ezt folyamatosan már-már unalomig ismételve? Az igaz, hogy minden tűszúrás kellemetlen, fájdalommal jár. De ne feledjük, egy hagyományos tollas inzulinkezelésben részesülő nagyobb gyermek vagy felnőtt átlagban napi 5x szúrja magát, ez havi 155, évi 1.860 szúrást jelent! Ehhez képest, ha az optimális 2 naponta végzett kanülcserét számoljuk, akkor egy pumpás betegnek évente kb. „csak” 180-szor kell megszúrnia magát. Ez azért igen jelentős különbség! Miért nem lehet még kevesebb szúrással megúszni? Miért szisszenünk fel gondozáson, amikor kiderül, hogy valaki csak 4-5-6 naponta cserél csak kanült? Hogy ezt megértsük, kicsit alaposabban kell foglalkoznunk az inzulin felszívódásával. Mert hiába használjuk a legmodernebb/legdrágább pumpát, hiába van - akár több - zseniálisan beállított bázisprogramunk, hiába van a tartályban a világ legjobb minőségű inzulinja, hiába NEM felejtette el valaki beadni a bólusokat, hiába mér valaki naponta 6-8-szor vércukrot, hiába van rajta a szenzor hetekig... Ha NEM SZÍVÓDIK FEL megfelelően az inzulin a bőr alatti kötőszöveti-zsírszöveti rétegből, az bizony magas, 15-25 mmol/l közötti vagy még magasabb vércukor értékeket eredményez. A három havonta mért HbA1C pedig lehangolóan magas, 10-12-14 % körüli érték lesz.

Az inzulin felszívódás megértetéséhez egy 2009-ben - a világ egyik vezető diabetológiával foglalkozó tudományos lapjában - megjelent közleményt szeretnék segítségül hívni. Amikor sikeresen, jó helyre lett beszúrva a kanült, és az nem görbült meg, nem törött meg a beszúrás során ez, a bőr alatti kötőszövet-zsírszövet számára idegen anyag egy „gyulladásos” reakciót indít el a katéter körül. A gyulladásos reakció során termelődő biológiailag nagyon aktív anyagok kezdetben, - a második napig - (ahogy az 1. ábrán jól látható) fokozzák a katéter körüli zsírszövetben a vér áramlását. Így a pumpa által folyamatosan bejuttatott inzulin könnyedén, szinte teljes mennyiségben fel fog szívódni. A legjobb felszívódás, a legnagyobb artériás áramlás, ahogy az az 1. ábrán látható, a katéter beszúrása utáni 2. napon várható. Ezt követően, viszont ahogy telik az idő, a kanül beszúrását követően csökkeni fog a katéter körüli szövetekben a véráramlás. A negyedik napon már kb. csak a fele lesz a második napon mért optimális véráramláshoz képest! Tehát a pumpa hiába adagolja ugyanazt a mennyiségű inzulint, mint két nappal korábban, a romló szöveti véráramlási viszonyok miatt az inzulin nem fog megfelelően felszívódni, és így nem várható tőle a vércukor értékek megfelelő szinten tartása. Ezért aztán a gondozásokon azt látjuk, hogy a kanülcsere utáni 3-4-5 napon bizony a vércukor értékek már folyamatosan kúsznak fel, akár a 15-20-25 mmol/l-es tartományokba! Mindez úgy zajlik le, hogy kívülről ránézésre a kanül körül gyulladásos jel, bőrpír, duzzanat még nem látható, de a mélyebb rétegekben a kanül körül már zajlanak az előbb említett történések, aminek következtében romlani fog az inzulin felszívódása és ennek következtében a beteg emelkedő vércukor értékeket fog mérni. A romló szénhidrát anyagcsere emelkedő, gyakran katasztrofálisan magas HbA1C értékeket fog eredményezni. Ennek rövidtávon gondolkodva a pumpa „elvesztése” lehet a következménye, hiszen a 4 éves kihordási idő végére nem fog teljesülni a pumpa újra felírhatóságához előírt 8% alatti HbA1C szint. Hosszú távon pedig a magas HbA1C szint a diabetes késői szövődményei szempontjából jelent igen komoly veszélyt.

Mikor végezzük a kanülcserét:

Megítélésem szerint a kanülcsere a pumpakezelés legveszélyesebb része. Milyen időpontban végezzük a cserét? Kézenfekvőnek tűnik az esti csere? A napi elfoglaltságok után, viszonylagos nyugalomban, lefekvés előtt elvégezni a műveletet? Nem! Nem ajánljuk, nem jó, nem biztonságos ez az időpont! A kanülcsere során fordulhat elő a legtöbb technikai jellegű probléma: megtörhet a kanül, bevérezhet a kanül, légbuborékok tömege juthat be a katéterbe, aminek az lesz a következménye, hogy nem jut be az inzulin a felszívódási helyre, megszűnik a szervezet inzulin ellátottsága. Drasztikusan emelkedni fognak a vércukor értékek és a pumpakezelés mellett - mivel a szervezetben nincs „tartalék” inzulin -, nincs közepes hatású inzulin, nagyon rövid idő - 4-5 óra alatt - kialakulhat a rettegett ketoacidotikus coma! Amit a beteg nem fog észrevenni, ha elalvás előtt végzi a kanülcserét, mert - valljuk be - éjszaka csak ritkán mérnek a betegek vércukrot. Így az esti lefekvés előtti kanülcserének könnyen lehet az a következménye, hogy reggelre ébreszthetetlenné válik valaki, légzése ziháló jelleget ölt, és jöhet a mentő, jöhet az intenzív osztály. Míg ha a cserét napközben végzi valaki, nehezen elképzelhető, hogy a csere utáni órákban ne mérjen vércukrot, ne vegye észre a szokatlanul magas értékeket, ami a kanül csere hibájára kell, hogy felhívja a figyelmet.

Bőr reakciók a kanül körül:

Gyulladásos reakciók:
Kialakulhat a kanül körül bőrpír, fájdalmas duzzanat, gennyedés, ami akár sebészi kezelést, feltárást is igényelhet. A látható gyulladásos jeleket mutató területből az inzulin felszívódása még bizonytalanabb lesz! Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
  • Míg a penes kezelésnél nem szükséges a bőrfertőtlenítés, a pumpakezelésnél a beszúrás előtt kötelező a bőrfertőtlenítő helyes alkalmazása! Ne feledjük, nem elég a bőrre fújni a szert! Megfelelő időt is hagyni kell számára, hogy a hatását ki tudja fejteni. Tehát a bőrfertőtlenítés és a beszúrás között 1-1,5 perc mindig teljen el!
  • Minél tovább bent marad a kanü, annál nagyobb az esélye a gennyedésnek. Tehát ez a tény is a 2 naponta végzett kanülcsere mellett szól!


Tapintható csomók, azaz lipohypertrophia: (2. kép)
Sokszor látunk - már kozmetikai szempontból is kifogásolható -, tojásnyi nagyságú, kemény tapintatú csomókat a beadási helyeken. Ennek legtöbbször a hosszú heteken, sőt hónapokon (!) Keresztül ugyanarra a helyre szúrt kanül az oka. Ilyen rémisztő elváltozást mutat a 2. kép. Ezekből a „dudoros” területekből is kiszámíthatatlan lesz az inzulin felszívódása. Ha valaki ilyen bőrjelenséget észlel magán, az adott a területet 6-8 hétig hagyja ki, oda ne szúrjon kanült, a többi szóba jövő területet pedig váltogassa az 1. képen ábrázolt módokon.

Látható bemélyedések a kanül beszúrási helyek körül, azaz lipoatrophia:
Még nehezebb kérdés a beadási helyeken észlelt 0,5-1 cm mély bemélyedések. Ezekről a helyekről eltűnik a zsírszövet, természetesen befolyásolva ezzel az inzulin felszívódását. Míg az előző pontban említett „kidudorodás” elsősorban a helytelen szúrások miatt alakul ki, ennél a reakciónál ez nem állítható egyértelműen, itt sajnálatos egyéni kötőszöveti reakció, a kötőszövetben zajló autoimmun gyulladás jellegű elváltozások állhatnak a háttérben. A megoldás nem könnyű, próbálkozni kell inzulin készítmény cserével, bőrgyógyászati kezelésekkel.

Összefoglalva:

  • a kanülcserét mindig alapos bőrfertőtlenítés előzze meg
  • a beszúrási helyeket az 1. képen ábrázolt módokon váltogassuk
  • a kanülcserét 2, max. 3 naponta végezzük, mert a beszúrást követő 2. naptól a kanül körüli véráramlás csökkenni fog, ezzel rontva az inzulin felszívódását
  • a kanülcserét soha ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük! Fontos, hogy a kanülcsere után 1,5-2 órával mérjük meg a vércukrot, mert az ekkor mért magas vércukor technikai hibára figyelmeztet.
  • a kanül körüli bőrpír, gennyedés bőrfertőzésre utal, ami tovább ronthatja az inzulin felszívódását, akár sebészi feltárást is szükségessé tehet
  • lipohypertrophias, lipoatrophias bőrelváltozásba tilos kanült szúrni!

1. ábra Zsírszöveti atrériás véráramlás a katéter beszúrás utáni 0-1-2-4. napon
( T. Sch. Clausen, Diabetes Technology Therapeutics, 2009)1. kép: Különböző kanül beszúrási lehetőségek2. kép: Súlyos lipohypertrophias bőrelváltozás a hason, a köldök körül (elülső és oldalsó nézet)


Copyright ® Roche Diagnostics | www.vercukormeres.hu | www.inzulinpumpa.com | www.inzulinpumpa.club | www.inzulinpumpa.net | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek az Accu-Chek inzulinpumpát használóknak szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
AC/RPHU/2017-12/01
További kérdése van?
Hívja zöldszámunkat, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére: 06 (80) 200-694
(a hét minden napján, 0-24 óráig, ingyenesen hívható zöldszám)