GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

1. Milyen gyakran szükséges az elemfedelet és az adaptert cserélni az Accu-Chek Combo inzulinpumpában?
Az elemfedél és az adapter kopó alkatrész, ezért a használati utasításban leírtaknak (20. és 21.oldal) megfelelően, ezeket az alkatrészeket 2 havonta szükséges cserélni.

2. Mi történhet, ha elmulasztom kicserélni az elemfedelet?
A fém alkatrészek oxidálódhatnak, ami gyakoribb elemcseréhez és akár elektronikai hibához is vezethet. A tömítőgyűrű kopásával az inzulinpumpa víz elleni szigetelése csökkenhet.

3. Milyen elemet használhatok az Accu-Chek Combo inzulinpumpámban?
Az alábbi áramforrások közül választhat:
alkáli elem (felirat az elemen: alkaline, LR6)
• lítium elem (felirat: lithium, FR6)
• nikkel-fém-hidrid akkumulátor (felirat: NiMH, HR6)

Általunk az alkáli elem használata javasolt.

Fontos! Az új elem behelyezése és az önellenőrzés lefutása után a LE/FEL gombbal válassza ki a megfelelő típust és nyomja meg a pipa gombot!

4. Mi történik, ha az elem behelyezése után helytelenül választom ki az árramforrás típusát?
A helytelen típusválasztás következtében a pumpa figyelmeztető-, és hibajelzése (A2, E2),- ami az elem lemerülésére hívja fel a figyelmét -, nem a megfelelő időpontban érkezik, nem pontos. A helytelen beállítás meghibásodáshoz vezethet.

5. Mi történhet, ha nem cserélem ki az adaptert a használati utasításban leírt időközönként (2 havonta)?
A külső tömítőgyűrű kopásával az inzulinpumpa víz elleni szigetelése csökken. A belső tömítőgyűrű kopásával az inzulinpumpa víz elleni szigetelése, valamint a patron és az infúziós szerelék közötti kapcsolódás minősége csökken. Utóbbi következménye inzulinszivárgás és levegősödés is lehet. A nyílások (két fehér pont) eltömődése miatt megszűnik a nyomáskiegyenlítődés a patronház és a kültér között. Ez akár pontatlan adagoláshoz is vezethet.

6. Le kell-e állítani (Stop üzemmódba helyezni) az inzulinpumpát, amikor nem használom, pl. fürdéskor?
Igen, az inzulinpumpát mindig helyezze „Stop” üzemmódba, amikor nem használja! Így nem feledkezik el róla a percenkénti hang- és rezgőjelzés miatt, továbbá valós adatokat láthat a napi összes inzulin menüpontban és az inzulinpumpa adatainak kiolvasásakor. Az eltelt idővel arányos mennyiségű inzulint adja be a visszahelyezés után!

7. Milyen gyakran cseréljem az infúziós szereléket?
Az acéltűk (Accu-Chek Rapid-D Link) 2 naponta, a teflon kanülök (Accu-Chek TenderLink és Accu-Chek FlexLink) 2-3 naponta cserélendők. Terhesség alatt mindenfajta kanült 1-2 naponta ajánlott cserélni. Fájdalom, bőrirritáció, vérzés, indokolatlanul magas vércukorérték vagy ketoacidózis gyanúja esetén azonnal cserélje az infúziós szereléket!

8. A testem mely területére szúrjam be az infúziós szereléket?
Elsődlegesen választandó testrész a hasi terület. Ezen a részen a legkiszámíthatóbb az inzulinfelszívódás. Ezen kívül ajánlott a csípő és a fenék része. Itt lassabb az inzulinfelszívódás, mint a hastájékon, de kiváló választás aktív életmódot folytató, vagy alacsony testzsírszázalékkal rendelkező emberek számára.

9. Nagyon félek a tűtől. Melyik infúziós szereléket használjam?
Javasoljuk az Accu-Chek FlexLink infúziós szerelék használatát. Ez a típus az Accu-Chek LinkAssist segítségével egyszerűen, biztonságosan és a többi tűhöz képest fájdalommentesebb módon beszúrható, elkerülve a tű látványát.

10. Sajnos nikkel allergiám van. Melyik infúziós szereléket használhatom?
Nikkelallergiás betegeink számára ideális megoldás az Accu-Chek TenderLink és az Accu-Chek Flexlink teflon kanülök.
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat munkanapokon 9:00-17:00 között.

06 (80) 200-694

FIGYELMEZTETÉS: az inzulinpumpa és tartozékai apró alkatrészeket tartalmazhat (pl. elem)!
  • Fulladásveszély. Apró alkatrészek. 3 évnél fiatalabb gyermekektől elzárva tartandó.
  • Az új és használt elemeket tartsa gyermekektől távol. Lenyelésük vagy egyéb módon történő testbe kerülésük vegyi égési sérülést, a lágy szövetek átfúródását és halált okozhat. Lenyelés után 2 órán belül súlyos égési sérülés keletkezhet. Ha úgy gondolja, valaki elemet nyelt le vagy elem jutott a teste bármely részébe, azonnal forduljon orvoshoz.
  • Ha az elemtartó rekesz nem záródik megfelelően, hagyja abba a termék használatát, és tartsa gyermekektől távol.
    Forduljon a Roche ügyfélszolgálatához.
Az Accu-Chek® Performa Combo gyógyászati segédeszköz. Az Accu-Chek® Spirit Combo orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Performa Combo, Accu-Chek® Spirit Combo a Roche bejegyzett védjegyei.
Az Accu-Chek® Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök. Az Accu-Chek® Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik. © 2016 Roche.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
AC/WS/C/2020/01v.