Gyakran Ismételt Kérdések

1. Milyen gyakran szükséges az elemfedelet és az adaptert cserélni az Accu-Chek Combo inzulinpumpában?
Az elemfedél és az adapter kopó alkatrész, ezért a használati utasításban leírtaknak (20. és 21.oldal) megfelelően, ezeket az alkatrészeket 2 havonta szükséges cserélni.

2. Mi történhet, ha elmulasztom kicserélni az elemfedelet?
A fém alkatrészek oxidálódhatnak, ami gyakoribb elemcseréhez és akár elektronikai hibához is vezethet. A tömítőgyűrű kopásával az inzulinpumpa víz elleni szigetelése csökkenhet.

3. Milyen elemet használhatok az Accu-Chek Combo inzulinpumpámban?
Az alábbi áramforrások közül választhat:
alkáli elem (felirat az elemen: alkaline, LR6)
• lítium elem (felirat: lithium, FR6)
• nikkel-fém-hidrid akkumulátor (felirat: NiMH, HR6)

Általunk az alkáli elem használata javasolt.

Fontos! Az új elem behelyezése és az önellenőrzés lefutása után a LE/FEL gombbal válassza ki a megfelelő típust és nyomja meg a pipa gombot!

4. Mi történik, ha az elem behelyezése után helytelenül választom ki az árramforrás típusát?
A helytelen típusválasztás következtében a pumpa figyelmeztető-, és hibajelzése (A2, E2),- ami az elem lemerülésére hívja fel a figyelmét -, nem a megfelelő időpontban érkezik, nem pontos. A helytelen beállítás meghibásodáshoz vezethet.

5. Mi történhet, ha nem cserélem ki az adaptert a használati utasításban leírt időközönként (2 havonta)?
A külső tömítőgyűrű kopásával az inzulinpumpa víz elleni szigetelése csökken. A belső tömítőgyűrű kopásával az inzulinpumpa víz elleni szigetelése, valamint a patron és az infúziós szerelék közötti kapcsolódás minősége csökken. Utóbbi következménye inzulinszivárgás és levegősödés is lehet. A nyílások (két fehér pont) eltömődése miatt megszűnik a nyomáskiegyenlítődés a patronház és a kültér között. Ez akár pontatlan adagoláshoz is vezethet.

6. Le kell-e állítani (Stop üzemmódba helyezni) az inzulinpumpát, amikor nem használom, pl. fürdéskor?
Igen, az inzulinpumpát mindig helyezze „Stop” üzemmódba, amikor nem használja! Így nem feledkezik el róla a percenkénti hang- és rezgőjelzés miatt, továbbá valós adatokat láthat a napi összes inzulin menüpontban és az inzulinpumpa adatainak kiolvasásakor. Az eltelt idővel arányos mennyiségű inzulint adja be a visszahelyezés után!

7. Milyen gyakran cseréljem az infúziós szereléket?
Az acéltűk (Accu-Chek Rapid-D Link) 2 naponta, a teflon kanülök (Accu-Chek TenderLink és Accu-Chek FlexLink) 2-3 naponta cserélendők. Terhesség alatt mindenfajta kanült 1-2 naponta ajánlott cserélni. Fájdalom, bőrirritáció, vérzés, indokolatlanul magas vércukorérték vagy ketoacidózis gyanúja esetén azonnal cserélje az infúziós szereléket!

8. A testem mely területére szúrjam be az infúziós szereléket?
Elsődlegesen választandó testrész a hasi terület. Ezen a részen a legkiszámíthatóbb az inzulinfelszívódás. Ezen kívül ajánlott a csípő és a fenék része. Itt lassabb az inzulinfelszívódás, mint a hastájékon, de kiváló választás aktív életmódot folytató, vagy alacsony testzsírszázalékkal rendelkező emberek számára.

9. Nagyon félek a tűtől. Melyik infúziós szereléket használjam?
Javasoljuk az Accu-Chek FlexLink infúziós szerelék használatát. Ez a típus az Accu-Chek LinkAssist segítségével egyszerűen, biztonságosan és a többi tűhöz képest fájdalommentesebb módon beszúrható, elkerülve a tű látványát.

10. Sajnos nikkel allergiám van. Melyik infúziós szereléket használhatom?
Nikkelallergiás betegeink számára ideális megoldás az Accu-Chek TenderLink és az Accu-Chek Flexlink teflon kanülök.
Copyright ® Roche Diagnostics | www.vercukormeres.hu | www.inzulinpumpa.com | www.inzulinpumpa.club | www.inzulinpumpa.net | Jogi nyilatkozat | Adatkezelési nyilatkozat | Impresszum | Kapcsolat

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek az Accu-Chek inzulinpumpát használóknak szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
AC/RPHU/2017-12/01
További kérdése van?
Hívja zöldszámunkat, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére: 06 (80) 200-694
(a hét minden napján, 0-24 óráig, ingyenesen hívható zöldszám)